czwartek, 2 sierpnia 2012

Kurczę pieczone

Nic wymyślnego! Kurczę pieczone to jedno z dań , w którym nie trzeba się narobić :) Najprostsze przyprawy a smak powalający. Polecam wypróbować.


SKŁADNIKI:
  • kurczak 1 szt ok 1,2 kg
  • masło 100 g
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Związać nitka lub gumką. Skórkę kurczaka ponacinać w kilku miejscach na całej długości. Masło rozetrzeć w miseczce wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , łyżeczką soli i pieprzu następnie wkładać porcjami pod skórę. Wierzch kurczaka posypać słodką papryką. Piec 70 minut w temp 160 stopni. Smacznego:)


4 komentarze:

  1. Zjadłbym kawałek piersi :) Bardzo dawno temu ostatni raz jadłem całego kurczaka, ostatnio tylko w częściach i o ile wszystko rozparcelowane smakuje właściwie tak samo jak z pieczonego w całości, to jednak piersi z pieczonego kurczaka to jednak inna bajka niż przygotowane oddzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładniuśki przyrumieniony kurczaczek, a jak apetycznie wygląda. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby proste i smakowite, a ja tak dawno nie jadłam kurczaka przyrządzonego w taki sposób!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takiego sunday roast ;) nadzianego jakimiś pysznościami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)