sobota, 26 stycznia 2013

Nóż nożowi nierówny



Mały, duży, średni, z piłką i bez, czubkiem i bez? Jakie, jak i do czego używamy poszczególnych noży. 
Bez porządnych noży, praca w kuchni staje się bardzie żmudna a czasem nawet i niebezpieczna. Nie ma nic gorszego niż tępy nóż, który powoduje dwukrotnie więcej wypadków niż ten dobrze naostrzony. 

Na co zwrócić uwagę przed zakupem

Na rynku istnieją setki różnych firm produkujących noże, zabierając się do kupna, wybierzmy tylko te, które naprawdę będziemy używać. Jeżeli nie używasz tasaka, albo nie filetujesz ryb - nie kupuj na zapas. 

Cena - wchodząc do sklepu można dostać nóż już za kilka złotych, takie noże nie posłużą nam zbyt długo i za jakiś czas będziemy go wymieniać na nowy, kupmy nóż lepszej jakości w nieco wyższej cenie. Porównujcie ceny w internecie, nierzadko można znaleźć coś dużo taniej. 

Model. Model jest bardzo ważny, jeżeli chcemy czyścić nasze noże w zmywarce, nie kupujmy tych z drewniana rączką. Jeżeli kupimy te z plastikową rączką, uważajmy żeby nie trzymać ich blisko kuchenki czy piekarnika, takie elementy łatwo się topią. 

Bezpieczeństwo. Pomyślmy gdzie je będziemy trzymać. Jeżeli nie mamy bezpiecznego miejsca warto pomyśleć o specjalnej teczce na noże. 

Zasady bezpieczeństwa

Pewnie czytając wyda Ci się, że zasady są oczywiste, ale nie uwierzycie jakie przypadki widziałam w profesjonalnych kuchniach:. Najpopularniejsze z nich to rozmowa z kimś i gestykulowanie z nożem w ręce.

Chodząc po kuchni z nożem w reku, zawsze trzymaj za trzonek, ostrzem w dół
  • noże powinny być zawsze naostrzone
  • używaj odpowiedniego noża do odpowiedniej czynności - nożem do chleba nie kroimy wędliny
  • noże myjemy po każdym użyciu ( nie wystarczy przejechać ściereczką) również między krojeniem np chleba i mięsa
  • jeżeli ich nie używasz trzymaj je w bezpiecznym miejscu ( dzieci uwielbiają takie zabawki)
  • nigdy nie używaj zniszczonych noży
  • zawsze używaj deski do krojenia
  • ostatnie ale nie najmniej ważne NIGDY nie próbuj złapać noża , który właśnie Ci wypadł!

Rodzaje noży
  • do obierania warzyw - ostrze małe ok 8,5-10 cm niezbędny w każdej kuchni, z lekko zaostrzonym noskiem
  • ogólny - ostrze ok 20 cm, - musi być solidny i niezawodny, używany codziennie 
  • do krojenia mięsa - ostrze 25 cm, długi niezbyt szeroki nóż bardzo ostry
  • do filetowania - ostrze 18 cm, cienki długi nóż o elastycznym ostrzu 
  • do obierania kości - ostrze 15 cm, cienki i bardzo sztywny nóż, żadnej elastyczności, zakończony ostrym noskiem do chleba - ostrze 22 cm, z ząbkami, niezakończony ostro
  • tasak - ostrze 20 cm, szerokie, ciężkie, brak elastyczności.

Jest to tylko kilka rodzajów noży, w naszej kuchni powinny znaleźć się również dobre nożyczki, nożyczki do krojenia kurczaka. Dla fanów ich zbierania polecam noże do sera, pomidorów czy grejpfruta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze:)